Μην ξεχάσεις φεύγοντας ν' αφήσεις την γνώμη σου για την ιστοσελίδα και για ό,τι άλλο σoυ βασανίζει το μυαλό!


book-triangle Η ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΑΣΚΟΛΝΙΚΟΒ
100 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
book1a

 


Ποια σχέση μπορεί να έχουν η Χαδούλα η Φραγκογιαννού η διαβόητη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που φέτος (ΔΕΝ) γιορτάσαμε επισήμως τον έναν αιώνα από τον θάνατό του, και ο Ροντιόν Ρασκόλνικοβ του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, ο «Μεγαλέξανδρος», ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο Αλβέρτος Αϊνστάιν, ο Άρης Βελουχιώτης, ο Γιώργος Θεοτοκάς και η λεγόμενη «Γενιά του '30», οι Αρχαίοι Τραγικοί, ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Γιώργος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης; Μέγα λάθος θα διαπράξετε αν απαντήσετε: Απολύτως καμιά! Είναι η ζωή όλων αυτών, που δένει… 
Η συνέχεια επί του βιβλίου!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

 

Λιανική τιμή 8 ευρώ

 

 

 


book-triangle ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ
Άλλα 22 «ρεμπέτικα» πορτρέτα
book7

 


Tο καινούριο βιβλίο του δημοσιογράφου Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη: «Μουσικό Σεργιάνι. Άλλα 22 "ρεμπέτικα" πορτρέτα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος, συμπίπτει με την επέτειο των 80 χρόνων από την εμφάνιση της πρώτης κομπανίας με μπουζούκια, που άλλαξε την ροή της λαϊκής μουσικής. Καλοκαίρι του 1934, «Τετράς η Ξακουστή, του Πειραιώς», στην μάντρα του Σαραντόπουλου στην Δραπετσώνα (Μάρκος Βαμβακάρης, Ανέστος Δελιάς, Στράτος Παγιουμτζής, Γιώργος Μπάτης). Εδώ και 20 χρόνια ο Η. Βολιότης – Καπετανάκης καταπιάνεται με την συστηματική, τεκμηριωμένη βιογραφική παρουσίαση όλων των θρυλικών δημιουργών, που έφτιαξαν το «Ρεμπέτικο» τραγούδι, ένα από τα πιο προικισμένα και διαχρονικά τέκνα της παγκόσμιας λαϊκής τέχνης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

 

Λιανική τιμή 24,45 ευρώ

 

 

 


book-triangle ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΟΥ Η ΦΩΝΗ
Ιστορία της δισκογραφίας
book1a

 


Οι εκδόσεις «Μετρονόμος» παρουσιάζουν την καινούρια δουλειά του Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη με τίτλο «Η φωνή του κυρίου του. Ιστορία της δισκογραφίας». Μια πρωτότυπη ξενάγηση στον όμορφο κόσμο του γραμμοφώνου και των «παιδιών» του, που γέμισαν για δεκαετίες τα γλέντια, την ζωή μας, με αμέτρητες όμορφες μελωδίες. Η μεγάλη περιπέτεια της παγκόσμιας, και ιδιαίτερα της ελληνικής δισκογραφίας με επίκεντρο το εργοστάσιο της COLUMBIA στην Ριζούπολη, που το γκρέμισαν, αντί να το κάνουν μουσείο. Ο ζωγράφος Γιώργος Καφενταράκης φιλοτέχνησε πίνακες ειδικά για το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

 

Λιανική τιμή 29 ευρώ

 

 

 


book-triangle ΜΑΓΚΕΣ ΑΛΗΣΤΟΥ ΕΠΟΧΗΣ 
24 ρεμπέτικα πορτρέτα
book1c

Όταν ένα βιβλίο αγκαλιάζεται θερμά από το κοινό και εξαντλείται η πρώτη του έκδοση, η δεύτερη οφείλει να είναι πιο προσεγμένη, ξανακοιταγμένη, με όλες τις εξελίξεις ενημερωμένη. Οι «Μάγκες Αλήστου Εποχής - 24 ρεμπέτικα πορτρέτα» του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ηλία Βολιότη - Καπετανάκη κυκλοφορούν σε δεύτερη, ξανακοιταγμένη έκδοση με καλαίσθητο σκληρό εξώφυλλο, από τις εκδόσεις «Μετρονόμος». Ο Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης με τον δικό του τρόπο συνεχίζει να μας ταξιδεύει στον μοναδικής ομορφιάς κόσμο της ελληνικής λαϊκής μουσικής.

Μια γλαφυρή «κινηματογραφική ταινία» όπου παρελαύνουν δημιουργοί, έργα, κοινωνικές συνθήκες, ολόκληρη, αλησμόνητη εποχή, όχι σαν μουσειακή αναπόληση, αλλά με το πρίσμα της σύγχρονης αναζήτησης - ψυχαγωγίας: Πώς οι Μεγάλοι Παλιοί και η διαχρονική τους μελωδική κληρονομιά μπορούν να δίνουν απαντοχή και στα τωρινά μας βάσανα που δεν είναι λίγα, παρά την λαμπερή καταναλωτική βιτρίνα. Πώς θα γίνουν αφετηρία για τις δικές μας εμπνεύσεις που ασφυκτικά συμπιέζονται στον βάλτο με τα πλαστικά είδωλα, αλλά ολοένα πιο συχνά ζητούν διέξοδο και νέα έκφραση. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

 

Λιανική τιμή 27 ευρώbook-triangle ΜΟΥΣΑ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ 
Μελωδική και κοινωνική διαδρομή από το δημοτικό στο «ρεμπέτικο»
book1d
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ

 

Πάνε δυο χρόνια, που εξαντλήθηκε στα βιβλιοπωλεία η πρώτη έκδοση του βιβλίου «ΜΟΥΣΑ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ. Μελωδική και κοινωνική διαδρομή από το δημοτικό στο "ρεμπέτικο"», του δημοσιογράφου-συγγραφέα Ηλία Βολιότη - Καπετανάκη, και οι εκδόσεις «Μετρονόμος» σήμερα παρουσιάζουν την δεύτερή του έκδοση. Εμπλουτισμένη με τις νεώτερες ανακαλύψεις της έρευνας, με σκληρό εξώφυλλο και χαρτί φιλικό στον αναγνώστη προ(σ)καλεί σε πανέμορφο μελωδικό ταξίδι. Και βέβαια ομάδα, που κερδίζει δεν αλλάζει: Εξώφυλλο και οπισθόφυλλο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ. Ο ΣΩΤΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ φιλοτέχνησε σχέδια χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας της εποχής, ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΛΑΖΑΚΗΣ φιγούρες Καραγκιόζη.

Πρόκειται για την πληρέστερη και γλαφυρότερη, τα τελευταία χρόνια, ιστορική έρευνα για την ελληνική μουσική μέχρι το 1955. Από τους ομηρικούς ραψωδούς, Μούσα Πολύτροπος ψυχαγωγεί, διασκεδάζει τους καημούς μας γεννώντας πρωτότυπο και πολυδιάστατο διαχρονικό έργο με το ταλέντο αμέτρητων ανώνυμων ή επώνυμων δημιουργών και εκτελεστών. Την μακρόχρονη αυτή πορεία παρακολουθεί ο συγγραφέας, από τις απώτατες πηγές του τραγουδιού, τους προπάτορες των δημοτικών ασμάτων, όπως διασώζονται αυτά στις πηγές και φθάνουν έως τις μέρες μας, μέχρι την ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του «ρεμπέτικου» τραγουδιού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

 

Λιανική τιμή 29 ευρώ

book-triangle ΑΚΡΙΒΕΣ ΣΤΙΜΕΣ ΣΤΗ «ΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ» 
Αυλαία μετά από 120 χρόνια
book1e

Η ιστορία κάθε πόλης είναι ο βίος, η πολιτεία, προπαντός η δημιουργική προσφορά των κατοίκων της. Κυρίως η τελευταία, σαν έχει πανελλήνια, συχνά διεθνή εμβέλεια, χρειάζεται να αποτυπώνεται, να μένει «κτήμα εσαεί», να αποτελεί πηγή έμπνευσης στους επερχόμενους. Ποιος δεν γλέντησε ή δεν γνώρισε την «Σκάλα του Μιλάνου», το γραφικό βολιώτικο ταβερνάκι, το για τουλάχιστον 120 χρόνια κύτταρο αληθινής ψυχαγωγίας, στολίδι της πόλης. Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας (ΔΗ.Κ.Ι.) του Βόλου παρουσιάζει το βιβλίο:

«Ακριβές στιγμές στη "Σκάλα του Μιλάνου". Αυλαία μετά από 120 χρόνια», που έγραψε ο δημοσιογράφος Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης με την συμβολή χαροκόπων, που πέρασαν αξέχαστες στιγμές με τις πενιές του Στέφανου, του Κάρολου, του Στάθη, του Νίκου Μιλάνου. Δεν ήταν δυνατό να λείπει ο μνημειώδης ήχος της «Σκάλας». Την έκδοση συνοδεύει ψηφιακός δίσκος (cd), επιλογή από ερασιτεχνικές, αλλά μοναδικές ηχογραφήσεις, που έγιναν στο ταβερνείο. Η παρέα, που γλεντά καημούς, διασκεδάζει και δημιουργεί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

 

Λιανική τιμή 20 ευρώ